Aardappelpersvezels
Net als voeraardappelen hebben aardappelpersvezels een positief effect op de vet-eiwitverhouding in melk bij melkvee en zorgt dit diervoeder voor een betere groei bij vleesvee. Van de Grift Fourage BV is gespecialiseerd in diverse fourageproducten waaronder aardappelpersvezels en levert door heel Nederland. Aardappelpersvezels zijn afkomstig uit de aardappelzetmeelindustrie en bestaan uit fijngemalen schil, celwanden en de resten van zetmeel en eiwit uit aardappelen.
Opname in het rantsoen rundvee, in kg product
melkgevend |
10 - 20 |
droogstaand |
5 - 15 |
jongvee |
5 - 10 |
vleesvee |
5 - 20 |
Bewaaradvies en gebruik
Aardappelpersvezels kunt u op diverse manieren bewaren, namelijk ingekuild, als afdekmateriaal en als vers product. Gebruik van aardappelpersvezels als afdekmateriaal zorgt voor een langere houdbaarheid van de onderliggende kuil. Hieronder het advies van Van de Grift Fourage BV in het kort:
Inkuilen
- verharde ondergrond is noodzakelijk
- aardappelpersvezels 1 à 2 dagen laten bezakken en het oppervlak glad afwerken (krimpscheuren dichten)
- eventueel het oppervlak met 3 à 4 kg zout per m² bestrooien
- lucht- en waterdicht afsluiten met plastic folie
- een lichte druk op de folie verdient de voorkeur (bijv. met zanddek)
Als afdekmateriaal
- bij voorkeur een laagdikte van minstens 25 cm
- de bovenlaag zoveel mogelijk gladstrijken
- lucht- en waterdicht afsluiten met plastic folie
- een lichte druk op de folie verdient de voorkeur (bijv. met een dun zanddek)
Vers voederen
- bij voorkeur opslaan op verharding
- bij vers voederen de aardappelpersvezel binnen 2 weken opvoederen
Voordelen aardappelpersvezels
- betere vet-eiwitverhouding in melk
- betere groei bij vleesvee
- veel mogelijkheden voor bewaren: inkuilen, als afdekmateriaal, vers voederen
Voederwaarde in gr/kg droge stof
Droge stof | 15.9% |
VEM | 1028 |
VEVI | 1102 |
DVE | 89 |
OEB | -71 |
Ruwe as | 38 |
Ruw eiwit | 78 |
Ruw celstof | 225 |
Zetmeel | 191 |
Verz. Waarde | 0.55 |
Kalium K | 18.0 |
Stikstof N | 12.5 |
Fosfor P | 0.9 |
Calcium Ca | 1.4 |